Menu nawigacji stron
Flash ad ID:19

Dni Słomnik

Dni Słomnik

W tym roku Dni Słomnik będą odbywać się w nieco zmienionej formule. Nam pomysł bardzo się spodobał. W Muzeum Ziemi Słomnickiej czynna będzie wystawa „Piast ostatni, ale Wielki”, odbędzie się także wykład z prezentacją poświęcony królowi Kazimierzowi Wielkiemu i jego zasługom dla Słomnik.

Plac targowy obejmą we władanie rycerze z Krakowskiej Chorągwi Nadwornej. Staną tam dwa namioty rycerskie, dyby średniowieczne, a publiczność zobaczy przegląd uzbrojenia i sprzętu bojowego. Dzieci ułożą rycerskie puzzle, które jako pamiątkę będą mogły zatrzymać. Wszyscy będą mogli spróbować tańców z rycerzami i pannami dworskimi.

Na Rynku poznamy tajniki zapomnianego rzemiosła. Specjalne warsztaty lepienia garnków z gliny przygotuje dla Państwa artystka związana z krakowską ASP- Pracownią Rzeźby w Ceramice- p. Marita Benke- Gajda.

Artyści z Żywej Pracowni przygotują pokazy i warsztaty wikliniarstwa (upleciony koszyk będzie można nabyć za drobną opłatą). Ponadto nauczą jak robić szmaciane lalki w strojach średniowiecznych.

Każdy będzie mógł przyjrzeć się pracy skryby średniowiecznego i sam spróbować tego rzemiosła. Przy pomocy artystów z Żywej Pracowni i kaligrafa nauczymy się czerpać papier, kaligrafować i zdobić, czyli iluminować tekst.

Na Rynku rozegramy też grę miejską, dzięki której w atrakcyjny sposób poznamy trochę historii miasta. Z mapą, specjalnym wydaniem Głosu Słomnik rozwiążemy zagadki, zwiedzimy Rynek, poznamy jego tajemnice.

W parku na Rynku wystawa plenerowa pokaże m.in. współczesne osiągnięcia Słomnik.

Koncert na dawnych instrumentach da Zespół Muzyki Dawnej z zamku Królewskiego Na Wawelu Floripari. Artyści pokażą także dawne instrumenty, opowiedzą o nich, a muzyce towarzyszyć będą tancerze.

Osobne stoisko kulinarne będzie prezentować kampanię „Zasmakuj w Małopolsce”. Poznamy na nim smak produktów regionalnych, takich jak: oscypek, bryndza, redykołka, jabłka łąckie, suska sechlońska, kiełbasa lisiecka, chleb prądnicki, obwarzanek krakowski, fasola Piękny Jaś, jagnięcina podhalańska, karp zatorski. KGW Prandocin Wysiołek przygotuje także pokaz kulinarny, a przygotowane podczas pokazu na żywo potrawy z produktów regionalnych będzie można degustować. Wokół stoiska odbędą się quizy, konkursy dla dorosłych oraz warsztaty plastyczno- teatralne dla dzieci.

Dokładne informację na temat daty i miejsc znajdziecie na plakacie!

fk_plakat_ok